POTENCIAL ANTIOXIDANTE DE FRUTOS E PLANTAS MEDICINAIS DA AMAZÔNIA: REVISÃO INTEGRATIVA

Authors

  • Mateus Feitosa Santos Universidade Federal do Amazonas
  • Eldon Carlos dos Santos Instituto Esperança de Ensino Superior
  • Juciane Universidade Federal do Amazonas
  • Maylane da Silva Gomes Universidade Federal do Amazonas
  • Nairze Santos Centro Universitário do Norte- UniNorte
  • Kevin Christophe Peixoto Pereira Barros Universidade Federal do Amazonas
  • Geocluide Soares Nascimento Universidade Federal do Amazonas
  • Maria Bianca Santana Nascimento Centro Universitário Planalto do Distrito Federal
  • Isabela Cavalcante do Nascimento Universidade Federal do Amazonas
  • Anyele Ramos Universidade Federal do Amazonas
  • Fabiana Silva de Souza Universidade Federal do Amazonas
  • Márcio Laranjeira Anselmo Universidade do Estado do Amazonas

DOI:

https://doi.org/10.36557/pbpc.v4i1.325

Keywords:

Medicinal Plants, Oxidative Stress, Antioxidants, Amazonian Biodiversity

Abstract

Introduction: Medicinal plants and their fruits have been widely used in therapeutic practices throughout history. One of their main applications is the investigation of the antioxidant activity of plant species from the Amazon, with a focus on neutralizing reactive oxygen and nitrogen species. Methodology: This study is an integrative review on the antioxidant activity of plants and fruits from the Amazon region. To select the studies, databases such as PubMed, Scopus, SciELO, and Web of Science were consulted, along with secondary sources such as dissertations and theses. Articles published between 2019 and 2025 were included. Results and Discussion: The review identified a wide variety of Amazonian plants and fruits with antioxidant potential. These species contain bioactive compounds capable of neutralizing free radicals, such as reactive oxygen species (ROS) and reactive nitrogen species (RNS), preventing cellular damage. Some traditionally used plants have demonstrated significant antioxidant activity, reinforcing their therapeutic potential. Conclusion: The Amazon flora stands out for the vast therapeutic potential of its plants and fruits in mitigating oxidative stress. Although the traditional use of these species is widely recognized, scientific knowledge about their effects remains fragmented. Therefore, systematic research is essential to validate their therapeutic applications and elucidate the mechanisms of action of the bioactive compounds present in these species

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Author Biographies

Mateus Feitosa Santos, Universidade Federal do Amazonas

Farmacêutico Generalista, Universidade Federal do Amazonas

Mestrando em Ciência Farmacêuticas-PPGCF-UFAM

Laboratório de Fitoquímica e Semissíntese FITOPHAR-UFAM-FCF

Grupo de Pesquisa em Eletrocatálise e Química Bioinorgânica-UFRJ

Grupo de Pesquisa de Materiais Eletrocatalíticos e Alelopatia (MEA)-Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)

Eldon Carlos dos Santos, Instituto Esperança de Ensino Superior

Farmacêutico- Instituto Esperança de Ensino Superior

Grupo de Pesquisa em Eletrocatálise e Química Bioinorgânica-UFRJ

Grupo de Pesquisa de Materiais Eletrocatalíticos e Alelopatia (MEA)-Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)

Juciane, Universidade Federal do Amazonas

Farmacêutica Generalista, UFAM-ICET

Pós-Graduada em Farmácia Clínica e Prescrição Farmacêutica-ICTQ

Responsável Técnica Rede de Farmácias Ultra Popular                

Maylane da Silva Gomes, Universidade Federal do Amazonas

Farmacêutica Generalista, UFAM-ICET

Nairze Santos, Centro Universitário do Norte- UniNorte

Farmacêutica Generalista- UniNorte

Residente em Neurontensivismo -HUGV

Pós-Graduada em Citologia Clínica- Stácio de Sá

Farmacêutica- Hospital Militar do Amazonas

Farmacêutica- Hospital Universitário Getúlio Vargas 

Kevin Christophe Peixoto Pereira Barros , Universidade Federal do Amazonas

Farmacêutico Generalista, UFAM-ICET

Geocluide Soares Nascimento, Universidade Federal do Amazonas

Farmacêutico Generalista, Universidade Federal do Amazonas (UFAM)

Pós-Graduado em Administração Hospitalar (ANHANGUERA)

Pós-Graduado em Gestão de Pessoas (ANHANGUERA)

Pós-Graduado em Docência do Ensino Superior (ANHANGUERA)

Tecnólogo Superior em Gestão Pública

Docente na Empresa Faculdade FAMETRO

Tutor na Empresa Faculdade (ANHANGUERA)

Responsável Técnico Empresa Drogaria Bom Preço e Drogaria Du Lar

Técnico em Enfermagem: Hospital Regional José Mendes (Urgência e Emergência)

Maria Bianca Santana Nascimento, Centro Universitário Planalto do Distrito Federal

Bacharel em Enfermagem: Centro Universitário Planalto do Distrito Federal- UNIPLAN

Pós-Graduação em Vigilância Epidemiológica 

Pós-Graduação em Ginecologia Obstetrícia e UTI Neonatal

Docente na Empresa Anhanguera - Instituto FACUP

Isabela Cavalcante do Nascimento, Universidade Federal do Amazonas

Técnica em Química: Instituto Federal do Amazonas

Química Industrial- Universidade Federal do Amazonas 

Mestranda em Química- Universidade Federal do Paraná 

Anyele Ramos, Universidade Federal do Amazonas

Farmacêutica Generalista, Universidade Federal do Amazonas

Grupo de Pesquisa em Produtos Naturais-GPPN

Mestranda Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia Para Recursos Amazônicos 

Fabiana Silva de Souza, Universidade Federal do Amazonas

Farmacêutica Generalista, Universidade Federal do Amazonas

Grupo de Pesquisa em Produtos Naturais-(GPPN)

Grupo de Pesquisa de Materiais Eletrocatalíticos e Alelopatia (MEA)-Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)

Márcio Laranjeira Anselmo , Universidade do Estado do Amazonas

Licenciado em Química- Universidade do Estado do Amazonas

Mestrando, Programa de Pós-Graduação em Ciências e Tecnologia para Recursos Amazônicos, ICET-UFAM.

Grupo de Pesquisa de Materiais Eletrocatalíticos e Alelopatia (MEA)-Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)

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Published

2025-03-03

How to Cite

SANTOS, Mateus Feitosa et al. POTENCIAL ANTIOXIDANTE DE FRUTOS E PLANTAS MEDICINAIS DA AMAZÔNIA: REVISÃO INTEGRATIVA . Periódicos Brasil. Pesquisa Científica, Macapá, Brasil, v. 4, n. 1, p. 2617–2627, 2025. DOI: 10.36557/pbpc.v4i1.325. Disponível em: https://periodicosbrasil.emnuvens.com.br/revista/article/view/325. Acesso em: 7 jun. 2025.

Issue

Section

Química e Ciências Farmacológicas